Kraaienplein te Amsterdam-noord

Published by

Posted on 18 oktober 2019

Wij zijn begonnen aan het voorlopig ontwerp voor een renovatie van het pand aan Kraaienplein 4 te Amsterdam-noord.

Kraaienplein bevindt zich in de wijk Ijplein/ VogelbuurtAankomst en vertrek van het pontveer bepalen het ritme op het in de buurt liggende IJplein. Voor de bewoners van de Vogelbuurt is de pont dé verbinding met het centrum van Amsterdam. Het deel ten zuiden van de Havikslaan is van 1910 tot 1916 gebouwd. Het middendeel en het noordelijk deel volgden, daar bevindt Kraaienplein zich, tussen 1916 en 1923. Het monumentale tuindorp Vogeldorp ligt eveneens in de Vogelbuurt. Zie hieronder wat ontwerpen van de woningbouw uit de Vogelbuurt waar bekende architecten uit die tijd aan hebben gewerkt.

Het te renoveren pand bevindt zich op de hoek met de Sperwelaan in het verlengende aan de Havikslaan, grenzend aan een winkelstrip die voorziet in de dagelijkse boodschappen op buurtniveau. De verdere omgeving kenmerkt zich voornamelijk door woningen.

In de afgelopen jaren heeft het een aantal verbouwingen ondergaan en is het nu toe aan een grondige renovatie. Wij geven het een nieuw leven en laten het weer voldoen aan de eisen en vraag van deze tijd op het gebied van gebruik, duurzaamheid, brandveiligheid, etc. Hierbij maken we gebruik van zowel bestaande als nieuwe materialen en technieken.

Hieronder een foto van het pand uit de jaren 80 met prachtige karakteristieke eigenschappen die in de afgelopen jaren verdwenen zijn. Deze zouden wij graag terug willen brengen.

Kraaienplein 4 in de jaren ’80 (bron: beeldbank)

Meer informatie volgt.