Vluchtwegplan
Tijdens calamiteiten is de kans zeer groot dat er paniek en chaos ontstaat. Een goede BHV’er kan zichzelf onderscheiden door de hectische situatie onder controle te houden. Hij/zij is namelijk getraind om kalm te blijven en heeft de juiste kennis om correct te handelen voor een snelle en veilige ontruiming van het gebouw. Om het vluchten zo soepel mogelijk te laten verlopen is er een goed vluchtwegplan benodigd en een ontruimingsplattegrond.
Ontruimingsplattegrond
Een vluchtwegplan is niet compleet zonder een ontruimingsplattegrond. Een ontruimingsplattegrond is een plattegrond van uw gebouw met daarop bijbehorende pictogrammen die de locaties van alle nooduitgangen en andere BHV hulpmiddelen tonen. Naast de pictogrammen wordt er op een ontruimingsplattegrond ook meerdere vluchtroutes uitgestippeld.
Veiligheidsnormen van een ontruimingsplattegrond
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u ontruimingsplattegrond voldoet aan de meest recentelijke veiligheidsnormen. De veiligheidsnormen verzekeren u ervan dat de pictogrammen internationaal erkend zijn.
Moet ik een vluchtplan hebben
Als uw gebouw wettelijk verplicht is om een brandmeldinstallatie te hebben dan moet het ook een vluchtplan hebben. Voor kantoren geldt: als het pand groter is dan 500 m2 en/of meer dan 1 bouwlaag heeft, dan moet het gebouw voorzien zijn van een brandmeldinstallatie en vluchtplan.
Voor kleinere panden is het dus niet verplicht, maar zeker wel aan te raden. Een vluchtplan, evenals de juiste BHV hulpmiddelen, kan het verschil maken tussen een ernstige bedrijfsongeval of een goed einde zonder enige slachtoffers. Het is vaak aan BHV’ers om dit vluchtplan te bewerkstelligen.